Zindelijk maken

Hangoortjes zindelijk maken

Met een beetje geduld en juiste handelingen kan het wel lukken om konijntjes zindelijk te maken. Je mag er niet vanuit gaan dat het zo maar zal lukken.

Waarom zindelijk maken?

Konijnen zijn vaak al zindelijk van zichzelf, voor het baasje dus des te prettiger wanneer er moet schoongemaakt worden. Naar de ontlasting komen vliegen op af, vliegen kunnen ook eitjes in de vacht leggen van uw hangoortje, de maden maken wondjes in de huid en uw konijn zal hier langzaam aan sterven. Het leren ophouden van ontlasting kan je een konijn niet leren, zoals bij honden gedaan wordt, wel leren op het toilet te gaan.

Kan je het elk konijn leren ?

Niet elk hangoortje zal even zindelijk worden, de meesten doen al van zichzelf hun behoeften op een vaste plek, als dit al het geval is kan het dikwijls nog een kleine moeite zijn om het toilet aan te leren.

Hoe doe ik dit dan ?

  1. Zet het toilet neer in de hoek waar je konijnen hun behoefte doen, gaan ze plots naar een andere hoek verplaats je de bak mee. Soms kan het nodig zijn op meerdere plaatsen een bakje te zetten.
  2. Elk plasje opvegen met wat bodembedekking of een tissue en deponeren in het toiletje, alsook een heel aantal keutels opruimen en deels in toiletbak en de overschot bij de compost. De plaatsen waar ongewenst geplast werd goed schoonmaken met een schoonmaakmiddel dat heel felle geuren afgeeft, zo voorkom je een volgende plas aldaar.
  3. Raar maar waar, een konijn eet graag terwijl hij keutelt, hang boven het toilet bakje een hooiruifje .
  4. Castreren en steriliseren op zo jong mogelijk leeftijd is aangewezen, wanneer hormonen opspelen en ze paringsdrang krijgen gaan ze ook territorium afbakenen en hun zindelijkheid weer verliezen.
  5. Bodembedekking kan een grote rol spelen, in het toiletje een ander vulling dan in het hok/kooi is aangewezen, zo kunnen ze goed onderscheid maken, wat soms ook kan helpen is heel de kooi goed schoonmaken met een geurend zeepje en geen bodembedekking in het hok maar wel in het toiletje(niet mee te reinigen met zelfde middel)

Weet echter dat het nooit op enkele dagen zal lukken, het baasje moet vooral volhouden, en een konijn blijft een konijn.