Verzorging

Vachtverzorging

Een konijnenvacht vraagt niet zoveel verzorging, konijntjes wassen zichzelf of elkaar. Was je konijn zelf nooit met water. Tenzij in nood bij erge diarree en alleen dan de vervuilde plaats. Natte konijnvacht is een paradijs voor insecten, vooral vliegen zijn hier gek op en de maden zullen volgen, met alle gevolgen van dien. Tijdens de verharing periode kan het nuttig zijn je konijn te borstelen, des te sneller de losse haren weg zijn des te beter, tijdens het wassen likken ze soms mee de haren op en kan er een haarbal ontstaan in de maag of het darmenstelsel waardoor de spijsvertering weer in gevaar komt. Met goede voeding komen ze normaal de verharingsperiode snel en goed door, goede voeding vertaalt zich ook in een gezonde vacht. Langharige konijnen vragen een intensievere verzorging, vooral aan de geslachtsdelen.

Over de verharing kan je berichten en trukjes lezen bij het Tabje Weetjes

Voor een gezonde vacht staat voeding op de 1ste plaats na hygiëne.

Tandverzorging

Tanden van een konijn blijven steeds maar doorgroeien tot zelfs 1mm per week, meerdere konijntjes belanden bij de dierenarts met allerlei tandproblemen. Rotte tanden veroorzaakt door te veel suiker meestal in knaagstangen en kleurrijke voeding. Haken op de kiezen of olifantstanden door een vezelarm dieet, hooi is hier superbelangrijk voor. Harde korrels om de tanden sneller te slijten is een commerciële uitvinding en fabeltje dat door velen voor waarheid wordt genomen, dit werkt niet, tanden slijten enkele door te kauwen!  Koop ook nooit of nooit knaagstenen die door dierenspeciaalzaken worden aangepraat, deze verwoesten de tanden en urinewegen door het teveel aan calcium. Tandproblemen kunnen echter ook een genetisch gevolg zijn van jarenlange inteeltprogramma’s (om zogezegd het ras te verbeteren) die door een aantal fokkers in het leven werden geroepen. De grootste oorzaak van foute groei van de voortanden wordt veroorzaakt door een  foute val. Wanneer een konijntje ergens tegen aanloopt, of ergens afvalt of kinderen die het konijntje laten vallen en op hun mondje terechtkomen.

Een vezelrijk en gezond dieet zorgt voor een gezond gebit !  

Nagelverzorging

Zoals bij elk ander dier groeien de nagels bij een konijn eveneens als maar door, een knipbeurt af en toe  is wel aangewezen, hiervoor bestaan speciale tangetjes die je in elke dierenspeciaalzaak wel kan vinden. Je kan het eventueel bij je dierenarts laten doen gelijktijdig met de jaarlijkse vaccinatie. Doe je het zelf; let dan even op naaststaande foto zodat je het op de juiste manier kan doen.

Nagels knippen doe je met het juiste gereedschap en kennis van zaken!

Oorverzorging

Konijnen hebben wel eens last van mijt in de oren, hangoortjes hebben hier het voordeel dat de oren omgekeerd en omlaag hangen en zo moeilijk bereikbaar zijn voor schurft, mijt of vuil. Dus slaap op je 2 oren deze problemen komen zelden voor bij hangoortjes en dus hoeft er niks speciaals voor gedaan worden.

Bij de jaarlijkse inentingen een check-up vragen bij de dierenarts kan nooit kwaad.