Hoe bepaal ik mijn keuze ?

Welk(e) hangoortje(s) ga ik reserveren, hoe bepaal ik mijn keuze, zijn kleurtjes echt het belangrijkste ?  

Indien de konijntjes moet buiten leven is het beste 2 konijntjes, deze gaan het meest alleen zijn en zitten dus best met 2. Starten met 1 konijntje is mogelijk, je begint met een ram en na castratie een jong voedster bijplaatsen. Voordeel; geen mogelijkheid tot oepsnestjes.

Hoe ga ik tewerk :
Kies je voor 1 konijntje neem je best een ram en castratie op 15 weken leeftijd. Waarom een ram ? Hier kan je later makkelijk een jonge voedster bijplaatsen moest je toch een 2de willen bijplaatsen, dit lukt meestal zonder enige problemen. Een ram is over het algemeen ook aanhankelijker en makkelijker in omgang.

Kies je voor 2 is de combinatie voedster-ram de beste keuze, let wel steeds van dezelfde leeftijd met een maximum verschil van 2weken. Best ook beiden bij dezelfde fokker te nemen. Een combinatie voedster-voedster loopt niet altijd naar wens, voedsters worden wel eens hormonaal en zijn ook territoriaal wat al eens voor strubbelingen kan zorgen. De hoeveelheid ruimte en schuilplaatsen speelt hierin een grote rol zodat ieder zijn stekje heeft op deze lastige momenten. Beiden laten steriliseren kan hierin zeker helpen. De combinatie ram-ram is zowat hetzelfde verhaal, maar mits vroege castratie loopt dit meestal beter dan voedster-voedster. De voorwaarden zijn hier zowat hetzelfde, zo jong mogelijk bij elkaar en best van dezelfde leeftijd en zo snel mogelijk castreren.

Een goede combinatie is de 1ste vereiste hoe je een keuze maakt, niet de kleur van het hangoortje