Waarom hangoortjes ?

Nederlandse hangoordwergjes zijn verrassende huisdieren

Er zijn meer dan 100 konijnenrassen, je zal het ras gaan kiezen waar je het meest gek op bent. Maar wees u ervan bewust dat alle rassen niet het typische sociale karakter hebben van een dwerghangoor. Ook de grotere rassen hangoren, bv de Franse Hangoor is een erg sociaal dier, weet wel dat hij veel meer ruimte en voer nodig heeft.  Onder de klassieke dwergkonijnen zijn dan weer rassen die helemaal niet vriendelijk zijn en gekend zijn om hun agressieve eigenschap, denk dan vooral aan de haasdwergjes.  Ook zijn mensen nogal is gek op een angora of langharig konijn, deze dieren vragen extra verzorging vanwege hun vacht, (kam/trim beurt) meer risico op plakpoepen en huidziekten. Informeer uzelf voldoende over het ras waarvoor u gaat kiezen. Maar wees er van bewust dat beiden geslachten toch hun eigen gedrag hebben en ieder konijntje zijn eigen karakter. Een konijn is en blijft een prooidier, de eigenaar moet zich hier aan aanpassen.
De nederlandse hangoordwerg mag volgens de europese rasstandaard tussen de1250gram en 2250gram wegen. De Nederlandse hangoordwerg is van oorsprong afkomstig vanuit Nederland een miniatuur van de Franse Hangoor , is  levendig en is meestal goed en vriendelijk van aard. Inmiddels zijn ze door hun populariteit bijna verspreid over de hele wereld.


Nederlandse hangoordwerg versus Mini lop

Een mini lop is afkomstig uit Engeland, hier maken ze onderscheid in 2 maten en gewichten van de hangoor dwergen, nl de lop en mini lop. De Mini Lop is de kleinste maar heel anders van type bouw dan de Nederlandse hangoordwerg, ze zijn heel lang en rank van lichaam maar hebben wel het schattige bollig kopje maar ook de meeste kans op tandproblemen.


Stambomen en tattoos in de oren

Heel simpel, stambomen van konijnen bestaan niet, voor honden en katten is dit wel. Voor konijnen is er geen enkele officiële instantie of vereniging die dit opvolgt. Er worden overal wel konijntjes aangeboden met stamboom maar bedenk dit is een gewoon leuk verkooptrucje.
Een tattoo wordt wel in de oren geplaatst, elke tattoo heeft een bepaald nr die bij een kaartje hoort met zelfde nr. Deze kaartjes worden uitgereikt door de nationale kleinveebond. Tattoos worden gezet enkel bij konijnen die op tentoonstelling gaan, dit wordt gedaan om het geboortejaar en de bijhorende eigenaar te herkennen.


Tattoos worden bij ons nooit gezet, het is redelijk pijnlijk en zinloos daar we niet deelnemen aan tentoonstellingen.