Huisvesting

Binnen of buiten ?

Dwerghangoortjes worden soms als binnenhuisdier genomen, daar ze binnen in een kooi zitten moet je nog steeds zorgen dat ze voldoende beweging hebben en zoveel mogelijk ruimte geven om te spelen en rondhuppelen, knagen aan kabels en rieten stoelen is hun favoriete bezigheid en kan je voorkomen met ze ander speelgoed te geven, bv hooitunnels met hooi enz.  Ook zijn er meer en meer mensen die een konijnenkamer inrichten. Let wel op, eens je de konijntjes laat wennen aan de binnentemperaturen, moet je weer wachten tot de zomer om ze buiten te laten. Onze hangoortjes levenbuiten en kunnen steeds meteen verhuizen naar hun nieuwe verblijf, mits een hok dat aan alle vereisten voldoet.

Een konijnenhok kan immers nooit groot genoeg zijn, we laten in bijgaande foto zien van een goed model. Dikwijls worden er konijnenhokjes aangeboden die echt te klein zijn, zelfs te klein om een cavia in onder te brengen. Zorg steeds voor een uitloop, een konijn speelt en rent graag in het rond. Bijtende konijnen zijn meestal het gevolg van een te kleine huisvesting en het dier krijgt dan zogenaamd hoknijd. Een konijn met ruimte en speelgoed zal immers een aangenaam en blij konijn worden voor de eigenaar. Een hok moet voldoende bescherming bieden tegen tocht en tegen felle zon. Hangoortjes kunnen beter tegen de koude dan de warmte. Let op dat er in de uitloopren geen giftige gewassen vertoeven waar ze bij kunnen.

Bescherm uw hangoortjes tegen roofdieren, wanneer is het verblijf nu echt “ roofdier proof “ ?

Marters zijn goede klimmers , vossen zijn goede gravers , roofvogels zijn dan weer snelle duikers, maar de allerkleinste zoogroofdieren, de wezels genaamd hebben slechts een spleetje van 3cm nodig om tot bij hun potentiele prooi te komen.  Al deze roofdieren zijn met uitsterven bedreigt geweest en dus ook jaren minder overlast bezorgt bij de mensheid. Door allerlei projecten is de populatie van deze dieren de laatste jaren weer erg toegenomen, doordat ze beschermd zijn en praktisch geen vijanden hebben komen ze weer terug dichter bij de mensheid te staan en ook hier hun prooi zoeken.

Ook roofvogels zie je stilaan meer en meer terugkeren, ze jagen op prooien zoals konijnen uiteraard, ze hebben klauwen met scherpe nagels, meestal 3 tenen vooruit en 1 teen achteruit, bij uilen is het 2 vooraan en 2 achteraan. Meestal vatten zij hun prooi in duikvlucht, dit is ook de reden waarom een konijn zich graag verschanst in een buis onder een hok of in een pijp, dit is niet alleen om koelte in de zomer op te zoeken maar ook om zich te beschermen, onzichtbaar te maken vanuit de lucht.  Dus het verblijf moet voorzien zijn van een dak in gaas of gesloten dak.

Vossen zijn gravers, ze graven pijpen onder de omheining door om bij hun prooi te kunnen komen, dus een gaas enkele centimeters diep in de grond stoppen is aan te raden, tenzij je een verharde ondergrond hebt natuurlijk.  Meestal wordt dit wel gedaan enkel met de gedachte dat konijnen zouden ontsnappen via een zelf gegraven pijp.

Het kleinste roofdier de wezel is slechts 3.5 tot 5 cm breed , een vrouwtje weegt maar 35 gram, slechts het gewicht van een veldmuis. Ze nemen een konijn gewoon bij de keel, slurpen het bloed uit en zijn weer weg.  Om deze rovers buiten te houden neem je best een volièregaas van maximum 2.5 bij 2.5 cm maasgrootte. Meestal worden er hokken verkocht met mazen van 3 bij 6 hoog, daar marterachtige goede klimmers zijn hebben ze ook hier geen moeite mee om door te komen.

Mazen draad maximum 2.5cm x 2.5 cm .

Hoe ruimer het hok hoe meer plezier voor het hangoortje.

Een top voorbeeld van een veilig en ideaal konijnenverblijf !!!

Bodembedekking

Er zijn verschillende soorten bodembedding/strooisels op de markt, je hoeft niet naar het duurste te zoeken, goed en proper (droog en zonder al teveel stof) . Cocoon is hier een mooi voorbeeld van waar we zelf enthousiast over zijn. Cocoon ruikt niet muf en is stof vrij. Stof is erg schadelijk voor de luchtwegen. Cocoon is een biologisch geteelde en afbreekbare bodembedekker afkomstig van hennepstengel. Het heeft een heel hoge absorptiegraad en kleeft niet aan de vacht of poten van uw huisdier.    

Stro is ideaal om te mengen met Cocoon, stro wordt graag in geknabbeld en gebruik je best in de slaapafdeling van het hok. Stro doe je in de winter extra, de konijntjes zullen er zich graag in verschuilen bij koude dagen. Knabbelen in het stro is niet verkeerd, let wel dat er zeker nog genoeg hooi wordt opgenomen. Stro moet tevens vrij zijn van stof en muffe geurtjes.

Een goede bedding zorgt voor een droog en aangenaam hok.


Speelgoed in het hok.

Hoe gek het ook mag klinken maar hangoortjes zijn dol op speelgoed, hun speelgrage en nieuwsgierige eigenschappen kunnen ze hiermee ten volle benutten. Er zijn vele dingen op de markt, tunnels waar ze graag doorkruipen, houten bruggetjes, speelballen enz . Ook ga je hiermede verveling tegen en blijven ze actief.

Amusement, ruimte en verstop plaatsen maakt uw hangoortje gelukkiger.