Huisvesting

Binnen of buiten ?

Dwerghangoortjes worden soms als binnenhuisdier genomen, daar ze binnen in een kooi zitten moet je nog steeds zorgen dat ze voldoende beweging hebben en zoveel mogelijk ruimte geven om te spelen en rondhuppelen, knagen aan kabels en rieten stoelen is hun favoriete bezigheid en kan je voorkomen met ze ander speelgoed te geven, bv hooitunnels wc rolletjes gevuld met hooi enz.  Ook zijn er meer en meer mensen die een konijnenkamer inrichten. Let wel op, eens je de konijntjes laat wennen aan de binnentemperaturen, moet je weer wachten tot de zomer om ze buiten te laten. Onze konijntjes levenbuiten en kunnen steeds meteen verhuizen naar hun nieuwe verblijf, mits een hok dat aan alle vereisten voldoet. Hiernaast ziet u een prachtvoorbeeld van een konijnenparadijs  met ren en nodige schuilplaatsen , we danken hierbij de mensen die ons deze foto toestuurden en vooral om de nodige inspanning te leveren voor het welzijn van hun dieren.

Een konijnenhok kan immers nooit groot genoeg zijn, we laten in bijgaande foto’s zien van goeie modellen. Dikwijls worden er konijnenhokjes aangeboden die echt te klein zijn, zelfs te klein om een cavia in onder te brengen. Zorg steeds voor een uitloop, een konijn speelt en rent graag in het rond. Dikwijls hoort men vertellen over konijnen die bijten, dit is in de meeste gevallen het gevolg van een te kleine huisvesting en het dier krijgt dan zogenaamd hoknijd. Een konijn met ruimte en speelgoed zal immers een aangenaam en blij konijn worden voor de eigenaar. Een hok moet voldoende bescherming bieden tegen tocht en tegen felle zon. Hangoortjes kunnen beter tegen de koude dan de warmte. Let op dat er in de uitloopren geen giftige gewassen vertoeven waar ze bij kunnen.

Hoe ruimer het hok hoe meer plezier voor het hangoortje.


Bodembedekking

Er zijn verschillende soorten bodembedding/strooisels op de markt, je hoeft niet naar het duurste te zoeken, goed en proper (droog en zonder al teveel stof) . Cocoon is hier een mooi voorbeeld van waar we zelf enthousiast over zijn. Cocoon ruikt niet muf en is stof vrij. Stof is erg schadelijk voor de luchtwegen. Cocoon is een biologisch geteelde en afbreekbare bodembedekker afkomstig van hennepstengel. Het heeft een heel hoge absorptiegraad en kleeft niet aan de vacht of poten van uw huisdier.    

Stro is ideaal om te mengen met Cocoon, stro wordt graag in geknabbeld en gebruik je best in de slaapafdeling van het hok. Stro doe je in de winter extra, de konijntjes zullen er zich graag in verschuilen bij koude dagen. Knabbelen in het stro is niet verkeerd, let wel dat er zeker nog genoeg hooi wordt opgenomen. Stro moet tevens vrij zijn van stof en muffe geurtjes.

Een goede bedding zorgt voor een droog en aangenaam hok.


Speelgoed in het hok.

Hoe gek het ook mag klinken maar hangoortjes zijn dol op speelgoed, hun speelgrage en nieuwsgierige eigenschappen kunnen ze hiermee ten volle benutten. Er zijn vele dingen op de markt, tunnels waar ze graag doorkruipen, houten bruggetjes, speelballen enz . Ook ga je hiermede verveling tegen en blijven ze actief.

Amusement, ruimte en verstop plaatsen maakt uw hangoortje gelukkiger.