Ziektes

Stoppen met eten

Wanneer je opmerkt dat je konijn futloos is of niet meer eet zet je hem het best meteen buiten in het gras. Dit kan dikwijls het probleem al oplossen. Soms zijn ze depri van het binnen zitten, buiten wek je hun nieuwsgierigheid weer op en kan het zijn dat ze meteen weer aan het eten gaan. Ook met verse munt, tijm en oregano kan je ze eventueel weer op gang helpen met eten, een stukje banaan van +/- 4cm lang stimuleert de spijsvertering. Helpt dit niet kan je best meteen een (konijnkundige) dierenarts raadplegen. In de verharingsperiode kan het zich in het maagdarmkanaal een haarbal vormen, tijdens het wassen nemen ze losse haren op, na een tijdje kan het zijn dat dit een verstopping veroorzaakt met als gevolg een eetstop. Dit probleem kan gedeeltelijk voorkomen worden door lijnzaadolie aan de voeding toe te voegen. 

Het is steeds handig zelf kruiden in de tuin te hebben zodat je regelmatig enkele takjes kan plukken, gedroogde zijn ook goed maar vers heeft altijd een beter effect.


Tandaandoeningen

Een veelvuldig voorkomend probleem, hetzij door genetische oorzaak of foute voeding. Bij menig fokkers wordt er zeer veel aan (foute) inteelt gedaan, dit heeft op langere termijn genetische gevolgen, klemgebitten en olifantstanden staan hierbij op nr 1. Inteelt wordt geweerd in ons kweekprogramma. Ook door foute voeding duiken de tandproblemen op, te weinig hooi en teveel suikers in het rantsoen is hiervan meestal de oorzaak. Konijnentanden blijven steeds maar doorgroeien en worden enkel afgesleten door veel te kauwen. Dikwijls kunnen tandproblemen verholpen door de dierenarts. Symptomen zijn lopende ogen, vermageren, onregelmatig kauwen, speekselen ,verkiezen van zachter voer. Harde biks speciaal voor de tandjes bestaan niet, is flauwe kul en marketing voor dikwijls een biks met kleurstoffen en vol suikers die je dan ook nog is peperduur mag betalen, ook worden er vaak in winkels knaagstenen aangeboden voor de tandjes, laat u hieraan niet vangen het enige wat goed is voor de tanden is het kauwen van veel hooi en nog eens veel hooi. Wij doen er alles aan de jonkies zoveel mogelijk hooi te leren eten alvorens ze verhuizen.


Huidaandoeningen

Huidaandoeningen kunnen zich in verschillende vormen uiten, vachtmijt, vlooien, schimmels. Deze ontdek je vrij vlug, wanneer het konijn zich veelvuldig begint te krabben, wanneer je haaruitval ontdekt, al deze ongemakken kunnen zich ook in de oren bevinden. Wanneer ze regelmatig aan oor krabben of met hun hoofd schudden doe je best controle. Een middeltje om dit te voorkomen en/of genezen kan je makkelijk bij de dierenarts verkrijgen vraag zijn advies hierover en gebruik zelf niet zomaar een product voor hond of kat, deze kunnen giftig zijn voor uw konijn. Vachtproblemen ontstaan meestal uit slecht oud en/of muf hooi, ook uit slechte biks waardoor het afweersysteem niet op peil is en de parasieten overwinnen. Hetzelfde geld voor ontworming, regelmatig een takje tijm, munt en oregano zal je troetel hiervan behoeden.


Diarree/plakpoep

Diarree is 1 van de meest voorkomende problemen, maar kan de meest uiteenlopende oorzaken kennen. Obesitas, stress, maagdarmparasieten/infecties, antibioticatoediening maar de hoofdoorzaak is nog steeds foutieve voeding ( vezelarm, te veel foute vetten, teveel zetmeel, foute eiwitten, teveel suikers aroma’s en kleurstoffen. ) . Keutels moeten groot en snel droog zijn, wanneer ze kleiner en kleiner worden vormt er zich een obstipatie. Controleer regelmatig, vooral bij jonge konijnen, dat de zone rond de geslachtsdelen proper zijn en vrij van haarballen. Zowel obstipatie als darmverlamming stoppen het voortbewegen en grondig verteren van voedsel. Wanneer je natte trosjes keutels vind in het hok moet je onmiddellijk het korrelrantsoen minderen, zelfs 1 tot 2 dagen op enkel hooi zetten. Deze nachtkeutels of blindedarm keutels genoemd zijn een onmisbare bron voor goede bacterien (verteringsproces), mineralen en vetzuren, deze keutels worden terug opgegeten. Door de foute voeding krijgen deze keutels een onprettige smaak en worden ze niet opgegeten. Nachtkeutels zijn een trosjesvorm en moeten zacht zijn. Zeker in acht te nemen is het feit dat de spijsvertering heel bepalend is voor het al dan niet voorkomen van heel veel ziektes en de voeding daarin de grootste rol speelt.

Als eerste hulp bij diarree kan je hooithee maken, de reguliere kruiden geven eerder vernoemd en de korrels een dag wegnemen en enkel nog hooi bijgeven.


Besluit

Net als bij de mens zijn er heel veel soorten ziekten die kunnen voorkomen maar teveel om hier te vermelden, we hebben slechts de meest voorkomende problemen aangehaald. 

Wel kunnen we stellen dat we voor een groot deel de gezondheid van onze dieren zelf in de hand hebben.

Gezondheid bestaat uit :

  • 80% voeding
  • 20% Leefomgeving en hygiëne.
    Vermijden van chemische elementen zijnde ; antibiotica, kleurstoffen, pesticiden, insecticiden en chemische aroma’s. Onze kwekerij is reeds jaren antibiotica vrij, waar we ook naar streven, antibiotica en konijnen zijn 2 dingen die moeilijk samen gaan.