Weetjes

Algemene tips

Konijnen blijven ook prooidieren. Maak daarom nooit te veel lawaai, praat er zachtjes tegen en loop er nooit achter om ze te vangen. Maar ga bijvoorbeeld op ooghoogte communiceren met je konijn of op de grond zitten. Wacht tot ze naar je toekomen en laat ze aan je hand snuffelen voor je ze aait. Neem je konijn ook niet zomaar op maar altijd met één hand onder de buik en de andere ter ondersteuning onder de achterste poten.


Opletten voor myxomatose!

Er werd onlangs een myxomatose uitbraak vastgesteld in Nederland, wat al uitzonderlijk vroeg is op het jaar. Een verwittigd konijn is er 2 waard, aldus het gezegde!

Wat is Myxomatose?
Een pokkenvirus dat wordt verspreid door stekende insecten zoals muggen, vliegen en ook vlooien, zelfs deze van uw hond of kat kunnen dit virus doorgeven. Ook materialen waarmee een besmet dier in aanraking is geweest, kan het virus weer doorgeven.

Oorsprong Myxomatose?
Het is van nature een verschijnsel bij Braziliaanse konijnen. Later werd dit virus ingezet op het Europees continent om de overpopulatie in te dijken, op sommige plaatsen stierf zelfs tot 99% van de konijnen. De populatie heeft zich nadien weer herstelt, maar het virus duikt regelmatig weer op.

Hoe herken je de ziekte?
De ziekte begint meestal met een zware ademhaling; een ratelend geluid. Knobbels in de huid, meestal goed voelbaar op de rug , rond de mond en de oren. Zwelling rond de neus en anus. Enkele dagen later krijgt het dier een longontsteking en zal het hieraan overlijden.

Wat te doen bij een getroffen konijn?
Een getroffen konijn kan je niet echt helpen. Het zal de ziekte zelf moeten overwinnen. De meeste dierenartsen slagen er soms wel in met oogzalf en antibiotica maar kiezen meestal euthanasie om het dier uit zijn heel zware lijden te verlossen.
Een getroffen dier heeft slechts 15% overlevingskans, maar het duurt maanden eer het weer de oude is.

Hoe voorkomen?
Myxomatose kan voorkomen worden door uw dier jaarlijks of half jaarlijks te laten inenten. Vraag hierover meer info bij uw dierenarts. Een getroffen dier laat je best niet meer enten, het dier zal nog meer verzwakken en zieker worden.  Ook een goede hygiene in de hokken helpt om insecten te weren.

Wist je dat?
Hazen resistentie hebben tegen deze ziekte maar ze wel kunnen door geven?


Hoe help je jouw konijn(en) door de warme zomer?

Van nature verschuilt een konijn zich in een ondergrondse pijp of holletje wanneer de temperaturen onaangenaam hoog worden voor hun. Helaas hebben de meeste gedomesticeerde dieren hiertoe geen gelegenheid. Daarom enkele aandachtspunten en tips.

Vanaf welke temperaturen?
Zodra het +/- 24 graden wordt, beginnen ze zich loom te voelen en de eerste tekenen van ongemak komen tevoorschijn. Onthoud: een konijn kan beter tegen de koude dan de warmte.

Hoe verwerken konijnen warmte?
Een konijn heeft geen zweetklieren en kan warmte alleen kwijt via de oren, voorpoten en door sneller te ademen. Bij hoge temperaturen worden ze ook langzamer, eten en drinken ze veel minder. 

Hoe herken je oververhitting?
Bij oververhitting kan een konijn in shock raken. De oren voelen zeer warm aan, de slijmvliezen aan de binnenkant van de oogleden zijn donkerrood en ook de oren worden helemaal rood. De hartslag en ademhaling worden sneller, de uiteinden van oren, poten en staart worden koud. Het dier beseft niet meer wat hij doet of reageert niet meer op prikkels.
Als het dier tekenen vertoont van deze kenmerken, rep je naar de dierenarts! 

Hoe voorkomen dat jouw dier oververhit wordt?

  1. De verblijfplaats in de schaduw plaatsen. Je kan ook een witte doek nat maken en deze erboven hangen. Vervolgens steeds nat houden.
  2. Een bevroren fles water in het hok leggen.
  3. Een granieten of marmeren tegel in het hok leggen. Deze geven heel lang koelte af.
    Of een tegel van keramiek invriezen.
  4. Verse groenten of kruiden kunnen ook verkoeling bieden. Denk maar aan ijsbergsla, komkommer, witloof, …
    Let op: wel telkens goed spelen met koud water, met mate ter beschikking stellen en bij hoge temperaturen geven bij zonsop- of zonsondergang. 

Wat zeker niet doen?
Geef je konijn geen bad! De oren verkoelen met lauw water mag wel. Zorg dat de temperatuur niet van het ene uiterste naar het andere uiterste verandert maar geleidelijk. 


Help, mijn konijn heeft rode oortjes

Soms heeft een konijn rode oortjes. Wat betekent dit? 
Rode oortjes is geen teken van verliefdheid of schaamte bij konijnen maar kan diverse, andere oorzaken hebben. Meestal vertonen ze dit wanneer ze het veel te warm hebben en/of angstig zijn of stress vertonen.  

Wat kan je doen wanneer je dit opmerkt?
Wanneer de oortjes rood kleuren met extreme warme dagen, kan je deze afkoelen met een vochtige doek (gebruik geen ijskoud water). Een konijn zweet namelijk niet en moet zijn lichaamswarmte laten verdampen via de oren.
Wanneer de oortjes rood kleuren van angst of stress, moet je vooral eerst de oorzaak eerst wegnemen. Felle geluiden van vuurwerk, krijsende kinderen, ook vreemde dieren of mensen kunnen ze wantrouwig tegenover staan. Je kan ze gerust stellen door er zacht tegen te praten en aaien of ze weer in hun natuurlijke habitat te plaatsen.


Konijnen en gras

Is mijn konijn een handige grasmachine? Nee toch niet. Gras is super goed en vezelrijkvoer voor konijnen maar…
De eerste gras/gazonsprieten in het voorjaar zijn zeer eiwitrijk, wat aanleiding kan geven tot diarree. Vooral konijntjes jonger dan 6 maand zijn hier gevoelig aan. Het beste is je konijnenweide enkele malen te maaien in het voorjaar alvorens de konijntjes er te laten van genieten. Bemesting van het grasperk is dan ook niet aangewezen, dat doen de konijntjes zelf wel! 😉
Gebruik geen gemaaid gras van bermen langs autowegen want het gras is meestal vervuild van de uitlaatgassen of zwerfvuil. Gemaaid gras dient ook onmiddellijk geconsumeerd te worden, anders is er veel kans tot gisting en zo kunnen zeer ernstige stoornissen in de spijsvertering van het konijn ontstaan. Maai tevens geen gras op een weiland waar wilde konijnen huizen want dit is erg gevaarlijk om virussen en ziektes over te brengen op jouw dieren.

Tip
Indien je graag grassen en kruiden geeft, kan je deze zaaien in bakken of een moestuin en steeds vers toedienen in beperkte mate.


Help al die rondvliegende haren is dit wel normaal?

4 x per jaar hebben konijnen een verharingsperiode, 2 grote beurten in het voor en het najaar en 2 kleine tussen de seizoenen.

Een kleine ruibeurt is mits goede voeding meestal snel over en niet zo opmerkzaam. Een grote ruibeurt is een ander paar mouwen, de onderwol van de vacht gaat met grote plukken lossen, op deze plaatsen groeit inmiddels al nieuwe vacht, zeer dikwijls in een andere tint van de huidige kleur. Dit proces start meestal aan het hoofd en eindigt op de achterflank.

De lengte van het dagelijks licht en omgevingstemperatuur hebben de meeste invloed op de start van de ruiperiode. Daar huiskonijnen in een constante temperatuur leven kan het zijn dat zij het hele jaar door wat haren verliezen.

De huid en vacht is zo belangrijk voor een dier; zij beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf, zij regelt de verdamping en daardoor de warmte van het lichaam. De huid helpt eveneens bij de stofwisseling en ophoping van de vetreserves.

Wat kan er zo al fout lopen tijdens de verharing ?

De ruiperiode vraagt heel veel energie van een dier en op deze momenten is juiste voeding des te meer belangrijk om verzwakkingsproblemen te voorkomen.

Een konijn wast zichzelf en likt tijdens deze periode dikwijls vele losse haartjes op die een verstopping kunnen veroorzaken in het maagdarm kanaal.

  1. Verwijder zoveel mogelijk haren door met de handen tegen de haarstructuur in te wrijven, hiervoor bestaan ook speciale handschoenen, indien je wil borstelen kan ook maar let wel op de borstel moet geschikt zijn voor een konijn vacht !
  2. Helpen via de voeding zorgen voor een goede darmtransit om verstopping te voorkomen en zorgen voor meer energie in de voeding. Rabby Linseed oil is hier een heel geschikt product voor, makkelijk in gebruik, smakelijk en zeer gezond voor het dier, puur natuurlijk product dus pure werkzame stoffen zonder onnodige toevoegingsmiddelen. Ook het product Rabby Easy Linseed is een supplement op basis van lijnolie om de rui te bevorderen, handig in gebruik , gewoon door het voer mengen. Meer info over deze producten op www.mijten.be
  3. Geef voldoende kwalitatief hooi, gooi met regelmaat een plukje gerstestro (coccinistro) door het hok, hier zijn konijntjes meestal gek op en brengt veel structuur in het spijsverteringskanaal.

Wist je dat

Een voedster meestal niet zwanger kan worden in de ruiperiode ?


Mijn konijn slaapt soms met de ogen open, is dit wel normaal ?
Wat is zijn geheim ?

De ogen van een konijn staan hoog aan de zijkanten van het hoofd, het kan van bijna alle hoeken vijanden snel en goed waarnemen. Een konijn kan 360graden zien en zelfs boven hun hoofd kijken.

Daar het gezichtsveld van beide ogen elkaar niet overlappen hebben ze een blinde vlek net voor het aangezicht. Het neusje en oren compenseren dit weer om de juiste waarnemingen te doen. Dit is ook de reden waarom ze de wortel niet gezien hebben die je recht voor hun neus hebt gelegd.

Een konijn dat zijn kopje een beetje scheef houdt, kijkt je eigenlijk meestal recht aan of is de diepte aan het inschatten als hij op een verhoog zit. Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen een heel slecht dieptezicht hebben maar wel de kleuren blauw en groen vaag kunnen onderscheiden. Trouwens het algemene gezicht is minder scherp dan dat van ons, het is eerder wazig, het dier kan je wel zien maar geen details waarnemen zoals een litteken aan je handen of aangezicht. Maar door hun andere goedwerkende zintuigen gaan ze ons best herkennen, onze geur en stem. Een konijn is een schemerdier maar geen nachtdier, bij het opkomen en vallen van de dag zijn zij het meest aktief, in de schemer zien zij weer beter dan ons, in het donker zien ze dan weer heel slecht , ze zijn dus helemaal geen nachtdier.

Konijnen hebben net als amfibiën een derde ooglid, dit ooglid beschermt tegen verwonding en zorgt dat de ogen vochtig blijven. Konijnen knipperen ook heel weinig met de ogen tegenover andere dieren. Dit is dan ook de reden waarom ze soms met hun ogen open slapen en zelfs bijna voor dood liggen en zo hun baasje laten schrikken.

Besluit

Laat steeds wat van je horen bij het naderen van het hok, zo is je konijn verwittigt wanneer je er aankomt en zal het klaar zijn om je te begroeten ipv van te verschrikken.

Wanneer is mijn konijnenverblijf nu echt “ roofdier proof “ ?

Marters zijn goede klimmers , vossen zijn goede gravers , roofvogels zijn dan weer snelle duikers, maar de allerkleinste zoogroofdieren, de wezels genaamd hebben slechts een spleetje van 3cm nodig om tot bij hun potentiele prooi te komen.  Al deze roofdieren zijn met uitsterven bedreigt geweest en dus ook jaren minder overlast bezorgt bij de mensheid. Door allerlei projecten is de populatie van deze dieren de laatste jaren weer erg toegenomen, doordat ze beschermd zijn en praktisch geen vijanden hebben komen ze weer terug dichter bij de mensheid te staan en ook hier hun prooi zoeken.

Ook roofvogels zie je stilaan meer en meer terugkeren, ze jagen op prooien zoals konijnen uiteraard, ze hebben klauwen met scherpe nagels, meestal 3 tenen vooruit en 1 teen achteruit, bij uilen is het 2 vooraan en 2 achteraan. Meestal vatten zij hun prooi in duikvlucht, dit is ook de reden waarom een konijn zich graag verschanst in een buis onder een hok of in een pijp, dit is niet alleen om koelte in de zomer op te zoeken maar ook om zich te beschermen, onzichtbaar te maken vanuit de lucht.  Dus het verblijf moet voorzien zijn van een dak in gaas of gesloten dak.

Vossen zijn gravers, ze graven pijpen onder de omheining door om bij hun prooi te kunnen komen, dus een gaas enkele centimeters diep in de grond stoppen is aan te raden, tenzij je een verharde ondergrond hebt natuurlijk.  Meestal wordt dit wel gedaan enkel met de gedachte dat konijnen zouden ontsnappen via een zelf gegraven pijp.

Het kleinste roofdier de wezel is slechts 3.5 tot 5 cm breed , een vrouwtje weegt maar 35 gram, slechts het gewicht van een veldmuis. Ze nemen een konijn gewoon bij de keel, slurpen het bloed uit en zijn weer weg.  Om deze rovers buiten te houden neem je best een volièregaas van maximum 2.5 bij 2.5 cm maasgrootte. Meestal worden er hokken verkocht met mazen van 3 bij 6 hoog, daar marterachtige goede klimmers zijn hebben ze ook hier geen moeite mee om door te komen.

Mazen maximum 2.5cm x 2.5 cm .

Afbeelding met scherm, gebouw, klok

Automatisch gegenereerde beschrijving
Heel mooi voorbeeld van een goed en degelijk hok –
veel ruimte – verschillende niveaus-juiste gaasformaat – gaas in de grond gegraven