Voeding

Biks-Droogvoer

Over voeding is er in het verleden al veel gediscussieerd en reclame gemaakt, zelf hebben we menig voermethodes en merken gebruikt maar liepen helaas telkens tegen (dikwijls dezelfde) allerlei problemen aan. Lange tijd mengden we zelf een aantal premiumkorrels en andere grondstoffen door mekaar. De resultaten hiervan waren positief maar kon bij nader inzien toch weer beter.  We trachten dit geheel nog te verbeteren en alles samen in 1 dezelfde brokje te hebben om verspilling en selectief eetgedrag tegen te gaan.  We namen initiatief en stapten naar een fabrikant toe die wilde luisteren naar onze problemen. www.mijten.be dacht met ons mee wat resulteerde in een formule niet prijsgericht maar kwaliteitsgericht in het belang van de gezondheid en goede ontwikkeling van jongen en prima conditie van fokdieren. Zo werden enkel en alleen hoogwaardige A grondstoffen geselecteerd maar ook een nieuwe specifieke manier van produceren bedacht zodat de waarden van vitaminen en eiwitten niet verloren gaan tijdens het productieproces. 

Na een testperiode van enkele maanden zijn we tot verbluffende resultaten gekomen, ter bevestiging en om het zeker te spelen hebben we ook enkele collega fokkers een test laten doen. Zij vertelden ons dezelfde positieve dingen die wij meenden te ondervinden. Door het hoog en juiste vezelgehalte, juiste eiwitbronnen en toegevoegde probiotica wordt het immuunsysteem sterk verbeterd zodanig dat bacteriële en parasitaire aandoeningen dikwijls al op heel jonge leeftijd (3 a 4 weken ouderdom) bijna helemaal uitgesloten worden. De jongen zijn veel sterker en beter ontwikkeld op speenleeftijd (6weken), onze voedsters blijven beter in conditie en leveren meer melk aan de jongen. Ook wordt  aan de aangename zijde van het verhaal gedacht voor het dier en worden de biks op een natuurlijke manier dmv kruiden lekker geurend en smakelijk gemaakt zodat ze vlot worden opgenomen.

 Waarom hebben onze konijnen een blinkende en zachte vacht ?  Hier is maar 1 simpel antwoord voor en dat is ; gezonde en correcte voeding …………..wat helaas dikwijls ver te zoeken is bij menig veevoederfabrikanten waar niet geïnvesteerd wordt in kwaliteit maar enkel in kwantiteit en onderzoeken en testen uitblijven. Anderen investeren dan vooral veel in marketing en dure verpakking waar ook hier de kwaliteit moet voor inboeten.  Weet ook hierover dat de vreugde van de lage prijs snel voorbij is wanneer de ergernis van de slechte kwaliteit naar boven komt.

Het voer is specifiek gemaakt voor drachtige en zogende voedsters , en voor hun jongen tot 6 maanden leeftijd. Het is heel noodzakelijk om jonge konijnen van kwalitatieve biks te voorzien om de groei en ontwikkeling van het gestel en ook ontwikkeling van de spijsvertering in goede banen te leiden. Daarna kan (maar hoeft niet)er overgeschakeld worden op  MIJTEN RABBY BALANCE .


Hooi

Naast biks is hooi wel de allerbelangrijkste voeding. Hooi moet van uitstekende kwaliteit zijn, hooi mag dus niet muf ruiken en vrij zijn van stof. Hooi is belangrijk vooral om de vezels die de spijsvertering optimaliseren en de slijtage van de tanden die steeds blijven doorgroeien. Laat uzelf zeker nooit niets wijsmaken als men u een bepaalde soort biks of knaagsteen wil aanpraten om tandproblemen te vermijden. Dit kan enkel door het kauwen van hooi en vezelrijke voeding, niet door de hardheid van de biks. Harde dingen gaan de tanden breken en geen natuurlijke slijtage vormen en zullen problemen in de hand werken.

Zelf hebben we het merk LITTLE FARM helpen ontwikkelen , een zoektocht naar goede ingredienten, Little Farm staat voor natuur en kwaliteit.

Tandproblemen kunnen ook een genetische afwijking zijn wat meestal na veel inteelt bij broodfokkers voorkomt, hier doen wij alles aan om dit te vermijden.


 Hooi en/of kruidenhooi is het eerste voer waarmee de jongen mee in contact komen, ook de bakjes van de opgroeiende jongen en volwassen dieren worden regelmatig gevuld met verschillend kruidenhooi, zo leren ze het ook graag eten. Kruidenhooi is een mooie afwisseling wat ook motiveert tot opnemen van hooi, opgelet hiermee, deze moet tevens van goede kwaliteit zijn en wel degelijk voorzien zijn van kruiden, er zijn merken die geen kruiden gebruiken maar het lekker laten ruiken dmv chemische aroma’s wat de gezondheid ernstig zal schaden.  Ook zijn er merken van biks die deze truck toepassen en ook nog eens kleurstoffen toevoegen om het oog van de mens ook wat te gunnen.

Kruidenhooi

Slecht hooi dat oud en muffig is veroorzaakt dikwijls vachtmijt. 1 van de vele redenen waarom kwaliteit van hooi heel belangrijk is. Kwalitatieve voeding kan dure bezoekjes van de veearts vermijden.


Thimoty hooi

Thimothy is een grassoort die bijzondere eigenschappen draagt ten voordele van het spijsverteringsstelsel bij het konijn. Lange vezels ter bevordering van vertering en ook het zeer laag calciumgehalte daar een konijn het teveel aan calcium via de urinewegen moet verlaten brengt het overtollige calcium soms schade aan toe. 1 van de meest voorkomende problemen waarmee konijnen bij de dierenarts terecht komen. Ook knaagstenen zijn hiervan dikwijls de oorzaak.

Thimoty is smakelijk en gezond en een motiverende afwisseling.


Kruiden, groenten en fruit

Kruiden gedroogd of vers is lekker en gezond, helaas niet alle kruiden zijn goed of mag je constant blijven voeren, er zijn kruiden die na langere periode negatieve bijwerkingen kunnen hebben. Informeer uzelf hierover alvorens mee aan de slag te gaan.  Verse munt, tijm, venkel en oregano zijn de eerste hulpmiddelen wanneer je konijn ziek is of stopt met eten.

Groenten zijn tevens heel gezond maar hiermee ook weer opgelet, de algemene regel hiervan is; het bovengrondse (loof) is goed maar ook weer het meest beïnvloed door pesticiden of in aanraking geweest met ratten of wilde konijnen. Goed wassen en voor veel afwisseling zorgen is zeker de boodschap. Groenten opbouwend beginnen geven, in loeihete dagen is komkommer heel goed om de waterhuishouding in stand te houden.

Fruit laten we buiten watermeloen en bessen achterwege, de meeste fruitsoorten bevatten heel veel suikers, watermeloen owv de waterhuishouding en bessen owv de antioxidanten. Ook hier weer goed wassen.

Een lijst met veilige kruiden, groenten en fruit kan je onderaan deze pagina vinden.


Wat met gras?

Regelmatig krijgen we de vraag; mogen onze jonge konjintjes op het gras ?  Gras is zeer goed maar…………  Een konijn is geen grasmachine, vooral opbouwend laten wennen aan gras, vooral in het voorjaar is het eerste nieuwe gras erg stikstof rijk en zeer gevaarlijk, best 1 of 2 keer maaien alvorens de konijntjes erop te zetten. Gras is zeer vezelrijk en vervangt gedeeltelijk de dagelijkse portie hooi. Gemaaid gras mag enkel onmiddellijk na het maaien gegeven worden, anders gistingsgevaar met alle gevolgen van dien. Grassen en kruiden zeker niet op de bermen langs de autowegen plukken, ook opletten grassen uit een weide kunnen virussen en ziekten van de wilde konijnen meebrengen. Hooi zal je dan denken; hooi in kleinere verpakkingen wordt meestal ontstoft en kunstmatig gedroogd, dit hooi is dan ook meestal al enkele maanden oud waardoor de virussen niet meer actief zijn.


Snoep en snacks

Snoepjes en snackjes kan je in allerlei geuren kleuren en smaken vinden, meestal bevatten ze allemaal teveel suikers, teveel zetmeel, te veel kleurstoffen of chemische aromaten. Koop alleen gezonde dingen, vb iets op basis van hooi en/of kruiden, let vooral op suikervrije en vrij van kleurstoffen, dus enkel met  natuurlijke ingrediënten gemaakt.  Ook lik of knaagblokken zijn uit den boze, elke dierenarts zal dit ook beamen, een konijn is al snel gevoelig aan blaasgruis en allerlei urineweg problemen door een teveel aan calcium, dus GEEN knaagstenen. Ook worden er  maiskolven aangeboden, laat deze ook achterwege daar mais heel veel zetmeel en suikers bevat, ook zijn maisgraantjes heel moeilijk verteerbaar en kan voor opstoppingen zorgen in het darmenstelsel. Het gamma MIJTEN CROCKY SNACKS kunnen we vrij enthousiast over zijn daar het natuurproducten zijn. Allemaal gedroogde kruiden en groentjes die ook als bijvoeding kunnen gebruikt worden.

Little Farm snacks werden hier smakelijk bevonden door onze hangoren, zelf bestudeerden we de inhoud alvorens goedkeuring te geven. 3 soorten natuurlijke snacks vooral op basis van luzerne.

Little Farm Drops

Little Farm Bites

Little Farm Stix


Takjes en twijgen

Hazelaar Beuk,wilg maar ook takken en bladeren van de druivelaar of van fruitbomen zijn een leuke of gezonde snack voor uw konijnen. De bladeren en de bast zijn vezelrijk en perfect voor de spijsvertering, ook ga je de verveling tegen en bevorder je de tandslijtage.

De algemene regel hierin is; van fruit dat wij eten zijn de takken een gezonde heerlijkheid voor uw konijnen.

Kwalitatieve voeding kan dure bezoekjes van de veearts vermijden.


Eet en drinkgerei

Drinkfles met nippel is handig en water wordt niet vuil door hooi of bodembedekking. De beste eetpotten zijn diegene die niet snel kantelen en van stevig aardewerk zijn. Hooirekje groot genoeg voor 24 uren hooi, en de spijlen niet te ver uit mekaar zodat ze er niet in vast kunnen geraken met hun hoofdjes, het hooi mag er niet te makkelijk uitkomen, zo kunnen ze werken voor hun voer en verveling tegen gaan. Op de foto kan je zien wat een goede hooiruif is.


Lijst met veilige groenten :

  • Andijvie
  • Paksoi
  • Pastinaak
  • Radijs
  • Ruccola
  • Selderij
  • Ijsbergsla
  • Spinazie
  • Spruiten
  • Cichorei
  • Spruitkool
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Courgette
  • Knolselder
  • Komkommer
  • Witloof
  • Tuinkers
  • Venkel
  • Wortelen, het loof is het beste

Kies steeds voor verse groenten. Nooit uit de diepvries, indien uit de ijskast eerst laten klimatiseren.


Fruit

  • Aardbeien
  • Ananas
  • Appel (zonder het klokkenhuis)
  • Banaan
  • Bosbes
  • Bramen
  • Frambozen
  • Watermeloen

Zeker zo vers mogelijk en in heel beperkte mate. Opgelet, nooit steenvruchten geven zoals bv. pruimen.


Kruiden

  • Aardbeiblad
  • Basilicum
  • Berkenblad
  • Brandnetel (alleen gedroogd)
  • Bramen(takken en bladeren en vrucht)
  • Citroenmelisse
  • Dille
  • Dovenetel
  • Echinea
  • Goudsbloem
  • Haver
  • Herderstasje
  • Kamille
  • Korenbloem
  • Oregano
  • Munt
  • Paardenbloembladen
  • Weegbree
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Tijm
  • Viooltjes
  • Wilgenblad
  • Maisplant
  • Zonnebloempitten

Indien er medicamenten nodig zijn, vraag dan steeds aan je dierenarts welke kruiden je mag geven, kruiden kunnen invloed hebben op de werking van de medicatie. Kruiden hebben hier de voorkeur op groenten en fruit !!!


Bomen

Volgende boomsoorten kunnen de takken een gezonde tussendoor zijn;

  • Appel en perenboom
  • beuk
  • berk
  • eik
  • els
  • hazelaar
  • populier
  • tamme kastanje en alle wilgensoorten.

Let wel op, bovenstaande dingen zijn wel lekker en gezond maar afwisseling is zeker een noodzaak, nooit te lang dezelfde producten geven, steeds afwisselen.