Onze kwekerij

Filosofie en passie?

Wij zijn Wim en Chantal, onze hobby is gegroeid uit ons verleden, reeds in onze jeugdjaren waren wij gebeten van de microbe en kweekten met allerlei boerderijdieren; geiten, schapen, dwergkonijnen, tot minipaardjes en varkens toe.
Door ons beroepsleven in de sector van diervoeders hebben we destijds onze hobby moeten laten varen wegens tijdsgebrek. Begin 2013  kwam er een carrièreswitch (specialisatie konijnenvoer) en was er weer plaats voor een fijne hobby en dachten we weer meteen aan de hangoordwergjes. 
Neen niet zomaar wat fokken en jonkies verkopen, we hebben de fylosofie voor ogen genomen met konijnenwelzijn voorop en een toonbeeld te zijn voor andere hobbyfokkers. We dragen graag ons steentje bij voor een beter konijnland. 


Hoe werkt onze kwekerij?

Vooreerst willen we duidelijk stellen dat we geen broodfokkers zijn en dieren verhandelen uit winstbejag. We zijn slechts een kleinschalige hobbykwekerij met een passie voor Nederlandse Hangoordwergen in de meest leuke kleurtjes. Op een diervriendelijke wijze kweken wij met onze voedsters slecht 2 tot maximaal 3 x per jaar met een max van 5 x per 2jaar.
Wij zijn lid van het nationaal neerhofdieren verbond en kleinveebond Geel en in het bezit van een officiële fokkerskaart. Doch tentoonstellingen doen we niet daar we meer energie, tijd en geld kunnen investeren in de beste voeding en verzorging. Ook onze dierenarts wordt bij elk probleem geraadpleegd en komt regelmatig op controle. 
We laten onze jonge dieren voldoende uitgroeien alvorens ze de kweek ingaan. Natuurlijk kweken we enkel en alleen met gezonde en sterke hangoortjes. We doen er alles aan inteelt te bannen, dit kan op lange termijn genetische goeie eigenschappen overbrengen maar ook heel vele slechte. Al de kweekgegevens worden zorgvuldig per dier verzameld op pc. Zo kunnen we steeds weer alles te weten komen over afstamming en genetica.  Bij selectie van kweekdieren is karakter en sociaal gedrag 1 van onze prioriteiten. We bieden in onze huisvesting voldoende voedinglicht, lucht, ruimte, veiligheidvrij van stress en ongemakken zoals dierenwelzijn voorschrijft. De eventuele opbrengsten van de fokkerij worden weer allemaal terug geinvesteerd in verbetering van de verblijven, bijsturing van de voeding en ziektebestrijding enkel en alleen om de leefomgeving van onze hangoren te verbeteren.


Met bier of pruimen?

Konijn met bier of pruimen is best lekker maar staat bij ons nooit op het menu, jaarlijks selecteren we enkele jongen uit om verder te fokken en wordt er naar nieuw bloed gezocht, voor de ouder kweekdieren wordt steeds een goede thuis gezocht en worden nooit geslacht. Indien iemand interesse heeft om een ouder dier nog een mooie tijd te bezorgen mag steeds contact opnemen met ons. Deze fokdieren zijn gewoonlijk tussen de 2 en 4 jaar oud en kunnen nog een mooi lang leven slijten, een voedster kan dikwijls bij een eenzame(gecastreerde) ram geplaatst worden en nog een mooi leven hebben. 


Wat is onze doelstelling?

We willen dan ook meer zijn dan een hobbyfokkerij alleen, we willen vooral gezonde en sterke konijntjes ter adoptie aanbieden in de meest bijzondere kleuren, en zelf nieuwe kleuren ontwikkelen. Tevens voelen wij ons ook verplicht om nieuwe eigenaren zo goed mogelijk te informeren wat hangoortjes houden kan inhouden. Ook nemen we regelmatig het peterschap op voor een beginnend kweker bij de opstart van deze fijne hobby. Spreekbeurten over konijnenvoeding werden door ons al meerdere malen verzorgd in diverse konijnenclubs, maar we leren steeds graag nog wat bij en volgen zelf ook meerdere lezingen ivm genetica, ziektes etc.


Dit alles maakt het spannend, maar het meest leuke blijft de intensieve dagelijkse verzorging van onze hangoortjes.

Onderstaand filmpje bekijken op pc ? klik het vierkantje aan voor volledig scherm .