Vaccinaties
Vaccinaties
Momenteel worden onze kweekdieren door onze dierenarts gedaan met Filavac en Rikkovac, zo zijn ze beschermt voor een jaar tegen RHD1+2 en een half jaar tegen Myxomathose. Jonge dieren laten enten onder de 10 weken leeftijd is niet altijd zo verstandig,het kan koorts teweeg brengen en na zes weken zal er weer een boost vaccin nodig zijn. Jonge konijntjes krijgen normaal gezien bescherming mee van de ouders hun vaccins tot +/- 10 weken leeftijd.
Sinds maart 2020 is er een nieuw vaccin op de markt , een nieuwe nobivac, beschermend voor de 3 ziektes voor een jaar. We kunnen dit alleen maar toejuichen, we waren vroeger dan ook enthousiast over de Nobivac, maar deze beschermde niet voor RHD2.
De nieuwe eigenaren gaan dus best zelf met hun konijntje naar de dierenarts om een vaccin te halen, zo ben je ook getuige dat het daadwerkelijk heeft plaats gevonden en krijg je meteen een check up en een bevestiging van goede gezondheid.
Opgelet, mensen denken soms slim te zijn en kopen een konijn in een tuincentrum dat reeds gevaccineerd is met bewijs zelfs. Dit kan nooit kloppen, het vaccin is al even duur als het konijn zelf. Dit gaat over een vaccin tegen dikke buikenziekte en is een spuitje dat 1 euro kost. Dit beschermt helemaal niet tegen de dodelijke virussen RHD1+2 en Myxo. Koop je een gevaccineerd konijn vraag dan zeker naar het boekje van de dierenarts en kijk welke vaccins toegediend zijn.
Wat is RHD1 en 2 ? Bij 1 merk je geen symptomen, nu kerngezond zijn en 2 minuten later echt letterlijk doodvallen, ook alle onbeschermde konijntjes in de buurt zullen hieraan sterven. Bij 2 zijn ze vooraf enkele dagen ziek en sterven ze, meestal sterven niet allemaal de konijntjes. Myxomathose begint met zwelling bij de ogen, zware ademhaling en meer en meer zwellingen met de dood als gevolg. Bij tijdige vaststelling kan het zieke dier soms nog gered worden maar de kansen zijn erg klein.
Virussen komen niet alleen met insecten mee, wanneer je door een bos gewandeld hebt waar wilde konijnen leven breng je het gewoon mee thuis onder je schoenen, in je haren en kleding.
Tip: was steeds je handen na het aaien van vreemde konijnen, en laat nooit schoenen rondslingeren zodat je konijnen er bij kunnen. Vraag naar NOBIVAC + bij je dierenarts.