Kinderen en konijnen

Kinderen en konijnen

Kinderen samen laten opgroeien met dieren is meestal wel een erg goed plan, maar kan alleen een succes worden mits begeleiding van de ouders en er eerst goed over na te denken. Als ouder blijf je steeds hoofdverantwoordelijke voor de verzorging, hangoortjes zijn afhankelijk van hun baasje en een keertje overslaan is zeker geen optie. Spijtig genoeg zijn er nog teveel mensen die niet beseffen niet dat het een levend dier is met angsten gevoelens en emoties, het is helemaal geen knuffel waar dikwijls nog te kleine kinderen de hele dag mee kunnen rondzeulen, laten vallen in het buikje knijpen enz. Konijntjes neerzetten achteraan in de tuin in een klein hokje en het weer eruit sleuren als de kindjes er zin in hebben kan helemaal niet !!!   Deze mensen verwijzen we graag door naar een speelgoedwinkel voor een pluche knuffel.

Tussen kind en een dwerghangoortje kan een mooie band ontstaan, het voornaamste truckje om ze te socialiseren is de konijnen zelf contact te laten zoeken. Eerst aan je hand laten snuffelen is de beste manier om je telkens weer aan te melden. Meestal zijn ze zo nieuwsgierig dat dit de makkelijkste manier is. Beloning met een snoepje (gezond snoep) is een must en kan je hun vertrouwen inwinnen. Veel tegen praten en aaien (waar ze dan ook erg op gesteld zijn)stel je ze telkens ook weer gerust. Doe het elke dag meerdere malen opnieuw en je zal zien dat ze op een goede dag gewoon op je schoot springen. Laat kinderen nooit de konijntjes opnemen of er achteraan hollen om ze te kunnen pakken. Het zijn prooidieren en worden niet graag opgenomen, als je ze pijn doet of bang maakt ga je hun vertrouwen weer schaden.

Een konijn optillen doe je enkel als het echt nodig is. Het meisje op bijgaande foto toont hoe het moet. 1 hand onder de achterhand te ondersteuning en 1 hand aan onderkant net achter de voorste pootjes. Nooit opnemen bij de oren of bij het nekvel, ze kunnen spartelen en hun rugje breken, ook niet opnemen bij de buik streek, in de buik knijpen kan ernstige schade toebrengen aan het spijsverteringsstelsel.

Dikwijls maken kleine kinderen konijntjes onbewust bang door veel lawaai te maken of er langdurig mee bezig te zijn. Dit merk je vooral wanneer ze rode oortjes krijgen, dwz heel bang, veel stress of te warm van de zon , best zet je ze dan in hun hokje op een koelere plaats en stel je ze gerust.

Konijntjes die met zachtheid en geduld worden behandeld zullen veel liefde teruggeven.