Hygiëne

Hygiëne, milieubewust denken

Ook wij als kleine hobbyfokkerij denken milieubewust en mijden zowel antibioticum als chemische reinigingsmiddelen, en gebruiken alleen milieu en diervriendelijke producten. Wekelijks is een grote schoonmaak van de hokken en het eet en drinkgerei vereist om de goede hygiëne te bewaren, wat dan ook weer de bacteriële en parasitaire cyclussen doorbreekt, ook vervelende insecten worden het erg lastig gemaakt.


Hokhygiëne

Wekelijks al de bedding en ontlastingen helemaal uithalen, in de zomermaanden de uitwerpselen meermaals in de week verwijderen. Na het leegmaken bestrooien we de bodem met het product HIPPALGO BOX FREE (de grootverpakking)of RABBY HYGIENIC POWDER (de kleinverpakking beiden zelfde product) . Een paardenmiddel dat doeltreffend is.  Dit is een droog en natuurlijk poeder en werkt als volgt; het heeft een frisse geur, zal vocht en ammoniak binden waarna het vocht zal verdampen, hierdoor blijft de bodem/bedding droog en krijgen bacteriën geen kans tot overleven. Ook maden in je mest ga je quasi niet meer zien verschijnen.  Na drie à vier dagen herhalen, ook de overlast van vliegen zal sterk dalen. We gebruiken dit product al een geruime tijd en hebben er alleen maar positieve ervaringen mee en is zijn prijs meer dan waard.  

Ook zindelijk maken bevordert een betere hygiëne.


Hokbenodigdheden

Vervuilde drinkflessen en/of eetpotten zijn uit den boze, wij eten toch ook uit een proper bord toch ?  Wekelijks haken we de drinkflessen af en worden deze gespoeld met proper water, samen met de eetpotten, dagelijks vullen we de flessen bij met vers leidingwater (nooit regenwater). Tijdens hetere periodes worden er een aantal flessen gevuld met leidingwater in de koelkast bewaard. Dit zorgt steeds voor fris en gezond water voor de dieren, wat dan 2X daags wordt bijgevuld.  Water dat in de bloedhete zon vertoeft kan een temperatuur behalen van +/- 45 graden C en zal weer een bron worden van allerlei besmettingen zoals salmonella.

Maandelijks worden alle toebehoren goed gereinigd in heet water met daaraan weer een paardenmiddel aan toegevoegd. Het product VIVIDERM  BOXCLEAN en is een samenstelling van etherische oliën, dit product heeft een quasi zelfde werking als menig ander chemisch reinigingsproduct maar dan met respect voor milieu, mens en dier.  Ook kan je het product gemengd met water door het hok vernevelen ter verfrissing en insectenverwering. Opgelet nooit rechtstreeks op de dieren gebruiken.

Een goede hygiëne kan heel wat narigheid voorkomen !

vividerm boxclean